Tisková zpráva: Piloti dobrovolnící v rámci projektu Piloti lidem začali s rozvozem zdravotnického materiálu. Jen minulý týden vyřídili na dvacítku letů

„Ve většině případů se jednalo o lety s ochrannými maskami Covmask pro doktory z první linie. Ty pro ně zdarma vyrábí ČVUT a piloti je poté na své vlastní náklady přepraví do nemocnic po celé České republice,“ říká Ondřej Daňa, mluvčí projektu a zároveň dodává: „V celé věci je klíčovou veličinou čas, ne kvantita převezeného materiálu. Každá nemocnice má přesně objednané množství, které potřebuje dopravit, co nejrychleji. Většinou jde o desítky kusů.“

Během posledních dnů piloti obsloužili zdravotníky z nemocnic v Olomouci, Brně, Břeclavi, Ostravě, Mostě, Českých Budějovicích, Karlovych Varech, Znojmě nebo Zlíně.

„Moje ranní zásilka masek pro nemocnici Vítkovice byla vyrobena v Praze přes noc. V devět ráno jsme je naložili a za hodinu a dvacet minut byly na místě. Ne za tři dny, ne za týden, ale prakticky hned, říká pilot Daniel Šťastný z Hořovic.

Zájem o dobrovolné lety dále stoupá. Koordinátoři projektu spustili na svých stránkách možnost přímo poptat let. Této služby může využít jakékoli sdružení, společnost nebo jedinec, který vyrábí například ochranné pomůcky a nezištně je chce dopravit na místo potřeby.

„Jsme skupina dobrovolníků, pilotů, kteří chtějí v této nelehké situaci pomoci s distribucí zdravotnického materiálu a potřebného personálu po celé republice. Naším cílem je v co nejkratším čase doručit zásilky zdravotnického materiálu po celé ČR,“ říká Miloslav Chlan, jeden ze zakladatelů projektu Piloti lidem.

Do systému se už dobrovolně registrovalo přes 300 pilotů, kteří jsou schopni pokrýt republiku z 90 letišť. Jedná se o letce, kteří většinu své letecké kariéry létají pro radost na aeroklubových letištích a na sportovních strojích. Svůj koníček tak mohou a rádi přetaví v pomoc druhým a zásadně urychlí tolik potřebnou logistiku zdravotnického materiálu. Mezi dobrovolníky jsou i piloti vrtulníků, kteří zaručí hladké dopravení materiálů přímo do nemocnic. Rádi poskytnou i jakoukoli jinou pomoc..

Svůj první let v rámci projektu absolvoval i akrobatický letec a mistr světa série Red Bull Air Race, Martin Šonka. Ten dopravil zdravotnický materiál z Brna do Ostravy.

„Přišla možnost pomoct tím, co dělám a co mě baví. Vyrazil jsem letounem Zlin 143, což je čtyřmístné letadlo, které uveze 350 kilogramů nákladu,“ uvedl Martin Šonka.

Projekt Piloti lidem získal podporu od Letecké amatérské asociace, Řízení letového provozu ČR s. p. nebo FIC Praha. Evidují zájem od jednotlivých nemocnic a IZS.

Kladné reakce projekt eviduje i od jiných zemí. „Kontaktovali nás zástupci Lucemburska, že by na státní úrovni chtěli pustit podobný projekt a ten český používají jako referenci faktu, že to může fungovat. Stejnou reakci jsme zaznamenali i z Velké Británie,říká Ondřej Daňa.

Web projektu: www.pilotilidem.cz

Kontakt pro média: Ondřej Daňa, tel.: 776 227 759, ondrejdana@gmail.com