Tisková zpráva: Piloti lidem slaví 100. let

Piloti dobrovolnící v rámci projektu Piloti lidem, rozvážející zdravotnický materiál lékařům v první linii, dnes odbavili jubilejní 100. let.

„Tento mezník proběhl ve spolupráci s projektem Nebeští andělé a Global Assistance. Za kniplem seděli úspěšní čeští reprezentati v navigačním létání Lukáš Běhounek a Kryštof Bobek“, říká Miloslav Chlan, jeden ze zakladatelů projektu Piloti lidem.

Let z letiště Točná převážel masky Covmask do Ostravy, kde vzniklo výdejní místo těchto pomůcek pro lokální zdravotníky. Mezi ně se řadí například obvodní lékaři nebo stomatologové.

Oba piloti letěli stroji typu Junior (OK-UUS 90 a OK-QUS 46) určenými Leteckou amatérskou asociací pro reprezentaci a družstvo mladých talentů.

„Jsme piloti z programu mladých talentů LAA. Já do družstva vstoupil prakticky ihned po ukončení pilotního výcviku na jaře 2017. Zde jsme se seznámili s Kryštofem, se kterým létáme jako posádka. Kryštof je navigátor/kopilot, já pilot. Během sezóny 2018 jsme se kvalifikovali na mistrovství světa ve sportovním létání Nagykanisza v Maďarsku, kde jsme se umístili čtvrtí v kategorii dvoumístných letadel. Ten samý rok jsme zvítězili v navigačním poháru Petra Tučka a na MČR jsme utržili třetí místo.

Následující rok jsme se umístili na druhém místě na mistrovství Evropy v Ignalině v Litvě. Měsíc poté jsem já, poprvé jako navigátor, za Letecké centrum ČR pod Aeroklubem ČR letěl s Ivo Lengálem (zakladatel družstva mladých talentů LAA) na MS Air Navigation Race v Portugalsku, kde jsme skončili na celkovém sedmém místě“, říká reprezantant a pilot Lukáš Běhounek.

Piloti lidem je skupina dobrovolníků, pilotů, kteří chtějí v této nelehké situaci pomoci s distribucí zdravotnického materiálu a potřebného personálu po celé republice. Cílem je v co nejkratším čase doručit zásilky zdravotnického materiálu po celé ČR.

„Do teď se do systému dobrovolně registrovalo přes 400 pilotů, kteří jsou schopni pokrýt republiku z 90 letišť. Jedná se o letce, kteří většinu svého života ve vzduchu létají pro radost na aeroklubových letištích a na sportovních strojích. Svůj koníček tak mohou a rádi přetaví v pomoc druhým a zásadně urychlí tolik potřebnou logistiku zdravotnického materiálu. Mezi dobrovolníky jsou i piloti vrtulníku, kteří zaručí hladké dopravení materiálů přímo do nemocnic. Rádi poskytnou jakoukoli jinou pomoc, například rychlý přesun zdravotnického personálu dle akutuální potřeby“, dodává Ondřej Daňa, tiksový mluvčí projektu.

Piloti lidem dokázali, že i v této nelehké situaci se zájmové skupiny dokáží semknout a přetavit svou profesi nebo koníček v čistou pomoc. Během stovky letů jsme mohli být svědky neobvyklého odhodlání k pomoci a výrazného zkrácení doby, kdy jsou lékaři v první línii bez potřebných ochranných pomůcek.

Na obloze se v rámci přepravy materiálu objevilo i několik létajících klenotů nebo významných osobností. Dva lety absolvoval například Martin Šonka, několikanásobný mistr světa v akrobatické sérii Red Bull Air Race. Pomohl také podnikatel Ivo Lukačovič (zakladatel Seznam.cz), jenž sám pilotoval legendární letoun Lockheed L-10 Electra, který dříve vlastnil Jan Antonín Baťa.

Projekt Piloti lidem získal podporu od Letecké amatérské asociace, Řízení letového provozu ČR s. p. nebo FIC Praha. Evidují zájem od jednotlivých nemocnic a IZS.

Ondřej Daňa

Pilotilidem.cz – styk s novináři